Coduri de bare – o scurtă introducere în acest domeniu
Iată câteva informații care vă vor introduce în domeniul codurilor de bare. Dacă doriți detalii despre un anumit tip de cod de bare mergeți pe link-ul acesta tipuri de coduri de bare .
De asemenea dacă doriți alte informații legate de acest domeniu, vom fi bucuroși să vă ajutăm, doar trimiteți-ne un e-mail la office@ultrafactor.ro sau sunați-ne la 021.310.57.30.
Cum funcționează un cod de bare?
Fiecare caracter este reprezentat de o secvență de linii mai înguste sau mai groase.
Un cititor de coduri de bare folosește un senzor optic pentru a converti codul de bare într-un impuls electric pe măsură ce fascicolul trece pe deasupra codului. Apoi, cititorul măsoară grosimile relative alte liniilor și spațiilor întâlnite. Ulterior, decodifică aceste secvente, le transformă înapoi în caractere și le transmite la computer sau la un terminal portabil.
Fiecare tip de cod de bare începe cu un caracter special de start și se termină cu un caracter special de stop. Aceste caractere ajută cititorul să detecteze codul de bare și să-și dea seama dacă este scanat de la cap la coadă sau invers.
Unele coduri de bare pot să conțină caractere de control poziționate chiar înainte de caracterul de stop. Caracterul de control este calculat când codul de bare este imprimat aplicându-se o formulă asupra caracterelor continute de codul de bare. Cititorul, în momentul citirii, aplică aceeași formulă și compară rezultatul cu caracterul de control. Dacă cele două valori nu sunt identice, cititorul presupune că este ceva greșit și reia scanarea.
Sunt câteva tipuri de coduri de bare, fiecare cu un format propriu de linii și spații:
- codul UPC folosit pentru produsele ambalate individual este un cod alfa-numeric;
- codul Interleaved 2 of 5;
- codul Code 39 include litere mari și câteva simboluri;
- codul Code 128 include toate caracterele printabile și neprintabile ASCII.
Ce este un cod de bare 2-D?
Simbolurile bidimensionale sunt de obicei formatele pătrate sau rectangulare care codează datele în două dimensiuni. Ele se împart în general în două categorii:
‘Stacked barcodes’ sunt realizate printr-o suprapunere repetată. Ele pot fi citite de cititoare de coduri de bare 2 D speciale sau de unele cititoare CCD sau laser, ajutate de un software special de decodificare.
‘Matrix Codes’ sunt construite pe o matrice 2-D. Ele sunt de obicei mai compacte decât codurile „Stacked barcodes” și pot fi citite doar de cititoarele de coduri de bare 2-D.
Avantajul principal al codurilor de bare 2-D este posibilitatea de a coda o cantitate mare de informații într-un cod mic. Limita de informație codificată pentru codurile de bare unidimensionale depinde de mai mulți factori, dar 20-25 de caractere este maximul; codurile de bare 2-D pot codifica de la 100 de caractere pana la 2000.
Cel mai cunoscut cod de bare 2-D este MaxiCode si este utilizat cel mai mult de serviciile poștale. Alte două tipuri de coduri de bare mai răspândite sunt: PDF-417 și DataMatrix.
De ce tip de cod de bare am nevoie?
Dacă doriți să utilizați codul de bare pentru o urmărire internă (gestiune) a produselor puteți să folosiți orice tip doriți. Totul este să vă îndeplinească nevoile de codificare (număr de caractere, tip de caractere – numerice sau alfanumerice). Astfel, Code 39 sau Code 128 ar fi o alegere potrivită dacă aveți o codificare alfanumerică. Dacă folosiți numai cifre la codificarea produselor, puteți utiliza și Interleaved 2 of 5.
Daca aveți de codificat o cantitate mare de date, vă puteți orienta spre PDF-417. Daca doriți să codificați o cantitate mică de date într-un cod foarte mic, opțiunea ideală este DataMatrix. În funcție de cerințele aplicației pe care o utilizați puteți să alegeți dintre codurile de bare prezentate mai sus. În schimb dacă doriți să folosiți codurile de bare ca și instrument, la comercializarea produsului atunci trebuie să respectați niște standarde pentru ca produsul dvs să poată fi identificat și să nu se suprapună peste alt produs aflat în unitatea unde se face comercializarea.
Dacă doriți să exportați produsul dvs. în USA, trebuie să folosiți coduri de bare în simbologia UPC-A, pentru restul țărilor, inclusiv ROMÂNIA, este valabilă simbologia EAN-13.
Dacă doriți ajutor la alegerea tipului de cod de bare ce se dorește a fi utilizat, nu ezitați să ne contactați prin e-mail sau la Tel/Fax 021.310.57.30