Cititor de coduri de bare – tehnologii de citire barcode

Când alegem un cititor de coduri de bare (barcode) este bine să ne informăm cu privire la tehnologia de citire pe care acesta o folosește. Mai jos aveți descrierea acestora:

LED  

O singura diodă emitentă iluminează o mică parte dintr-un cod de bare și o fotocelulă măsoară cantitatea de lumină reflectată. Pe măsură ce LED-ul și fotocelula se deplasează de-a lungul unui cod, tiparul format din linii și spații este capturat și decodificat. În cazul unui cititor în formă de baghetă, lumina este concentrată de o bilută transparentă situată în vârful cititorului; pentru a citi, user-ul trebuie să treacă bagheta pe deasupra unui cod de bare. În general, vârful cititorului în formă de baghetă trebuie să atingă suprafețele imprimate cu coduri de bare.

Cititoarele cu fanta (slot)

Arată ca cele pentru citirea cărților de credit. În acest caz, LED-ul și fotocelula sunt fixe, citirea făcându-se la trecerea prin fantă a suprafetelor imprimate cu coduri de bare. Atât timp cât operatorul poate deplasa cititorul de la un capăt la altul al suprafețelor imprimate cu coduri de bare la o viteza constantă și fără a depăși locul imprimat cu coduri de bare, lățimea maximă pentru orice coduri de bare este, teoretic, nelimitată.

ledthumb.gif (8838 bytes)

Click pentru a mări imaginea

Sus


CCD  

CCD vine de la Charge-Coupled Device. Se referă la o singură linie de celule fotoelectrice pe un singur cip semiconductor. Spre deosebire de cazul unei singure celule fotoelectrice ce poate vedea doar o parte din codul de bare, un cititor CCD poate vedea întregul cod de bare dintr-o dată. Codul de bare este iluminat de o linie de diode emitente încorporate în cititor. Cititoarele CCD sunt disponibile și în modele bidimensionale. Aceste tipuri de cititoare sunt asemenea unor camere de luat vederi în miniatură și pot captura o imagine bidimensională (de forma unui pătrat).

Imager

Tipul acesta de cititor este folosit pentru citirea de coduri de bare bidimensionale ca „PDF-417”, „Data Matrix” sau „Maxicode”. Ținta formată din coduri de bare este iluminată de un grup de diode emitente. Cititoarele CCD nu au nevoie să intre în contact cu suprafețele imprimate cu coduri de bare, dar distanța de lucru este destul de limitată. Majoritatea acestor cititoare au distanța de lucru cuprinsă între 6.35 mm si 25.4 mm. Există totuși câteva produse ce au o distanță de lucru un pic mai mare. Dimensiunea suprafeței pe care senzorul din cititor o poate citi limitează suprafața maximă pe care o pot avea suprafețele imprimate cu coduri de bare; dacă acele coduri de bare sunt mai mari decât cititorul, atunci nu pot fi citite.

cititor coduri de bare ccd

Click pentru a mari imaginea

Sus


Laser  

Cititoarele laser folosesc un singur cap de citire mobil pentru a ilumina codul de bare și o singură celulă fotoelectrică pentru a primi lumina reflectată. Majoritatea acestor cititoare balansează raza laser orizontal folosind o oglinda controlată electronic. Cititoarele laser sunt rapide și precise și pot deseori citi coduri de bare mai dense ce nu pot fi citite folosind celelalte tehnologii. Primul avantaj al unui cititor laser este distanța de lucru; deoarece raza laser diverge foarte puțin în funcție de distanță, cititoarele de acest tip au o distanță de lucru cuprinsă în intervalul 2.54 cm si 30.48 cm.

Crescând puterea laserului și ascuțind unghiul de balansare al razei, cititoarele speciale pot citi coduri de bare la distanțe apreciabile (9 – 12 m). Deoarece raza laser este balansata orizontal la un unghi fix, lungimea codului de bare ce poate fi citit crește odată cu distanța; dacă un cod de bare este prea lat pentru raza laser, cititorul trebuie puțin îndepărtat față de codul de bare.

Cititoarele laser de coduri de bare bidimensionale

Balansează raza atât vertical cât și orizontal în același timp, formând astfel un tipar de baleaj. Acest tip de cititor de coduri de bare este folosit pentru a citi coduri de bare tip „PDF-417”.

cititor coduri de bare laser

Click pentru a mări imaginea

 

Cititoarele laser cu citire încrucișată

Folosesc oglinzi pentru a crea o rețea de raze de citire. Acest tip de cititor este folosit îndeosebi în magazine la casele de marcat având avantajul ca atunci când un cod de bare este trecut prin dreptul cititorului șansele ca una din raze să-l citească sunt foarte mari; operatorul nu este nevoit sa poziționeze cu precizie zona imprimată cu coduri de bare.

Rezultatul: o operare mult mai rapidă. O caracteristică a acestui tip de cititor este că partea optică poate fi astfel proiectată încât, aparent, există mai multe raze de citire ce sunt generate din puncte diferite ale cititorului (în fapt, totul se datorează oglinzilor, există doar o rază laser). Acest lucru dă cititorului posibilitatea de a citi și în zonele neexpuse direct către cititor. Cu cât este mai mare separarea dintre punctele de origine cu atât efectul descris anterior este mai puternic (cu atât crește și dimensiunea cititorului).

Unele cititoare de tipul celor descrise mai sus folosesc un disc holografic rotativ în loc de oglinzi pentru a orienta razele laser. Acest tip de cititor este deseori montat deasupra transportoarelor cu bandă pentru a citi coduri de bare de pe pachete. Cu un platou de dimensiuni mari, efectul generat de acest disc face posibilă citirea de coduri indiferent dacă acestea se află pe partea orientată spre cititor sau nu.

Sus


Captură de imagine

Este posibilă citirea de coduri de bare dintr-o imagine digitală ce a fost scanată cu un scaner clasic de documente. Acesta ar fi un proces foarte lent și ciudat de citire de coduri de bare. Totuși,  este excelent pentru aplicațiile în care documentele sunt scanate în calculator pentru arhivare. Dacă documentele se pot identifica printr-un cod de bare, softul poate indexa automat imaginea documentului folosind datele din acestea.

Informations provided by „Measurement Equipment Corporation”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *